Cal Andreuet


Cal Andreuet és una explotació agrícola i ramadera al peu del Pedraforca, a prop del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Ens trobem al poble de Sorribes, al bell mig de la Vall de Gósol (Berguedà), a una altitud de 1400 msnm.

Els Orígens
Quan Climenç Tort Lledó arribà a aquesta casa fa més de cent anys, va obrir una fonda i va comprar una vaca. Els seus descendent compaginaren la fonda amb el treball de la terra, i especialment amb el jornal de segador, començant a l'Urgell i acabant a la Cerdanya. Mica en mica van anar augmentant el bestiar per treballar la terra. A la dècada del 1970s es va tancar la fonda, i amb la progressiva  substitució dels camps per prats de pastura van anar incrementant el nombre de vaques destinades a la cria. La cria de vedells fou la principal activitat de l'explotació fins entrat el segon mil·leni.

Els nostres dies
Actualment ens dediquem a la cria extensiva de poltres de carn de la raça pirinenca; el nostre escamot d'eugues pastura pels nostres prats fins a Sant Joan, moment en que pugen a les pastures de muntanya de la Serra del Verd. La criança de poltres ens permet dedicar una part de l'explotació al cultiu extensiu de pèsols negres i patates de muntanya de diferents varietats. Amb l'interès per preservar i recuperar l'herència dels nostres avantpassats, cultivem les varietats locals que ens han llegat i recuperem coneixements i tradicions d'antany

Actualment estem en tràmits per a ser inscrits al registre d’operadors ecològics del CCPAE.